Presentations

2020

Got it! Explainers and the alleged suggestive power of video. ECREA's 8th European Communication Conference, Braga, 2.-3. Oktober 2020. [conference postponed]

Nachrichtenverständnis als elementare News Literacy [News understanding as elementary news literacy] (Panel News Literacy: Aktuelle Perspektiven aus der Journalismusforschung) [Panel News Literacy: Current perspectives from journalism research]. Paper presented to the annual conference of the SGKM, April 23-24, Winterthur. [conference postponed]

Professionell oder ganz nebenbei? Eine quantitative Befragung zum Stand der Professionalisierung von Social-Media-Redakteuren in deutschen Nachrichtenredaktionen [Professional or just by the way? A quantitative survey on the state of professionalization of social media editors in German newsrooms]. Paper presented to the annual conference of the DGPuK, March 10-12, Munich (with Johannes Beckert, Pablo Jost, Simon Merz, Robin Riemann, Tobias Tornow & Christina Viehmann).

Inhalt erinnert, Quelle vergessen? Faktoren eines effektiven Social Brandings von Nachrichtenorganisationen [Content remembered, source forgotten? Factors of effective social branding of news organizations]. Poster presented to the annual conference of the DGPuK, March 10-12, Munich.

2019

End of the story? Text reporting as part of online remits of European PSM. Conference Inter/Transnational Media Policy and Regulation in Digital Environments: Debates, Strategies and Innovations. October 24-25, Dortmund.

Unter Druck. Institutionenökonomische Erklärungsansätze für den Wandel von Journalismus und Medien [Under pressure. Institutional economic explanatory approaches for the transformation of journalism and media]. Paper presented to the annual conference of the DGPuK journalism studies division, September 18-20, Eichstätt-Ingolstadt.

2018

News definition in the digital age: an audience approach. What's (the) news? Third biennial conference of the Brussels Institute for Journalism Studies (BIJU) "Values, viruses and vectors of newsworthiness", December 13., Brussels.

The message well I hear, the source alone is weak. Threats and opportunities of media branding in the age of social media. Paper presented to the ECREA's 7th European Communication Conference, November 3, Lugano (with Philipp Müller, Birgit Stark & Bjørn von Rimscha).

2017

Die Botschaft erinner‘ ich wohl, allein fehlt mir die Quelle. Chancen und Risiken von Publishing über Drittplattformen für Nachrichtenorganisationen und die Demokratie [The message well I hear, the source alone is weak. Opportunities and risks of publishing via third-party platforms for news organizations and democracy]. Paper presented to the symposium "Digitale Revolution in der Demokratie 2017", September 30, Dresden (with Philipp Müller).

2016

Appetizer or Main Dish? Explaining the Use of Facebook News Content as a Substitute for Other News Sources. Full paper presented to the 66th ICA Annual Conference, June 10, Fukuoka (with Philipp Müller & Svenja Schäfer).

Appetizer oder Hauptgericht? Folgen der Rezeption von Nachrichteninhalten bei Facebook für die übrige Nachrichtennutzung [Appetizer or main course? Consequences of the reception of news content on Facebook for the rest of news usage]. Paper presented to the annual conference of the DGPuK media reception and effects division, January 30, Amsterdam (with Philipp Müller & Svenja Schäfer).