Supervision of doctoral theses – ID 649

Current doctoral theses

• Gabriel, Marie-Christin: Performing sameness, performing differences: the inner contouring of the nation in national-day celebrations in Burkina Faso
  • Günauer, Cornelia: How to make a Difference: Election Campaigning and the Politics of Identity in India
  • Kornes, Godwin: Heroes, Martyrs, Comrades: Liberation Memory and the Politics of National Commemoration in Namibia
  • Schmitz, Afra: Between Politicking and Politricking. Wahlkampfkommunikation in Nord-West Ghana
  • Thomas, Silja: Frauenheiraten in Afrika in historischer Perspektive
  • Wessling, Yamara: Life Courses of Young Middleclass Women in Rwanda

Completed doctoral theses

• Noll, Andrea: Verwandtschaft und Mittelklasse. Bildung, soziale Differenzierung und Integration in südghanaischen Familien (Hildesheim, 2016)
  • Späth, Mareike: Ein günstiger Augenblick. Das Jubiläum der Unabhängigkeit in Madagaskar (Mainz, 2015)
  • Haberecht, Svenja: Vom Reichtum eines armen Landes. Nationalfeiern und Nationenbildung in Burkina Faso (Mainz, 2015)
  • N’Guessan, Konstanze: Histories of Independence: An Ethnography of the Past in the Present in Côte d'Ivoire (Mainz, 2014)
  • Beek, Jan: Boundary Work: the police in Ghana (Mainz, 2014)
  • Göpfert, Mirco: Enforcing the law, restoring peace: an ethnography of the Nigerien gendarmerie (Mainz, 2014)
  • Tiewa, Kathrin: ‘The lion and his pride’: the politics of commemoration in Cameroon (Mainz, 2013/14)
  • Budniok, Jan: The Politics of Integrity: Becoming and Being a Judge in Ghana (Mainz, 2012)
  • Nolting, Nina von: Die eritreische Exilgemeinschaft in Deutschland (Mainz, 2008)
  • Oberhofer, Michaela: Ethnizität im bäuerlichen Alltag. Die Jaana und ihre Nachbarn in Burkina Faso (Mainz, 2005)
  • Dafinger, Andreas: Anthropologie des Raums. Zum Verhältnis sozialer und räumlicher Ordnung bei den Bisa in Burkina Faso (Frankfurt a.M., 2000)
  • Müller-Kosack, Gerhard: Cived Zom: Studie zur Historizität der Mafa Nordkameruns (Frankfurt a.M., 1997)